Bumi Datar

 Forgot password?
 register
Search
View: 856|Reply: 0

struktur bumi

[Copy link]

528

Threads

539

Posts

4601

Credits

admin

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Credits
4601
Post time 2018-1-26 10:14:49 | Show all posts |Read mode



1119.jpg


mereka tipu apa yg ada di atas langit , juga tipu apa yg ada dibawah bumi



top fact

kaji gemba bumi - buat andaian lapisan2 bumi
kaji meteorite - buat andaian kandungan bumi

kaji magnetic field bumi - buat andaian iron letak dalam centre bumi
kaji iron punya melting point - buat andaian suhu dalam bumi



pusing sini pusing sana akhirnya kantoi , iron hilang kuasa pada suhu yg tak tinggi sgt ,   suhu tinggi , magnetic field hilang

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pertama - lapisan2 bumi


302.jpg

4 lapisan -
inti dalam - logam solid
inti luar - logam cecair   


bagaimana sains modern tahu inti luar ialah cerair dan inti dalam ialah solid ?

pakar kata guna  P-wave dan S-wave , p wave ini boleh lalui ruang pepejal dan cecair , mana s wave hanya pepejal .
pakar kaji gemba bumi yg hasil p wave dan s wave , bdasark S-wave shadow ( x lalui ruang cecair) , dan P-wave detection patterns (gerak lambat dalam cacair).

penjelasan p wave dan s wave tekan    apa yg betul ia , hanya blaku di permukaan bumi ,


pakar2 buat test melting point ke atas iron and nickel ,  dan buat andai (teori )  suhu2 inti dalam dan luar ,
dgn tekanan yg sgt2 tinggi ,  dgn tekanan yg tinggi dan suhu tinggi , inti dalam akan kekal jadi solid ,

semakin ke luar , tekanan akan semakin rendah , suhu juga semakin rendah , terjadilah inti luar yg sbg cecair .


kata2 admin -
andai cerita ini betul , tapi mengapa pakar2 tak dapat detect putaran bumi ?
bila blaku gemba bumi , pakar2 syok , pecah record lagi magnitude gempa bumi , boleh detect getaran gemba bumi , tapi minta bg bukti gerakkan bumi tak dapat .   
detect gerakkan orbit bumi kelilingi matahari , juga tak dapat   
jadi kamu boleh tak , percaya cerita struktur bumi ini ?

kesimpulan - sikit gerakkan bumi pun tak mampu beri bukti , sebab manusia kita boleh rasa , akan tahu , itu sebab mereka
tak berani beri alasan/bukti , hanya beri alasan p wave dan s wave , yg kamu org biasa tak boleh tahu , tak boleh lihat alat2 kaji mereka , ia sulit  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedua - kandungan bumi


apa yg ada dibawah bumi ?


303.jpg


kita diberitahu hanya dapat korek 12 km dalam dari permukaan bumi ,  jadi bagaimana pakar2 boleh kata apa yg ada dibawah bumi ?  

apa lg guna teori shj , buat andai apa yg ada di bawah bumi

tahu pakar2 guna apa sbg alasan apa yg ada dibawah bumi ?
mereka guna meteorite yg datang dari angkasa lepas/ langit , buat andai apa yg ada dibawah bumi . .... lucukan

dari meteorite ini , pakar2 dapat belajar kandungan batu2 bumi ,  krn usia dan density meteorite dan bumi adalah sama .

jadi pakar2 buat andai apa yg  ada dibhg bumi , hanya bdasark meteorite .  

ini hanya teori , bukan fakta kebenaran .  



----------------------------------------------------------------------------------------------------

ke3 - suhu

306.jpg


suhu inti dalam lebih tinggi daripada suhu di permukaan matahari  


apa suhu inti bumi tinggit daripada matahari ?   


suhu yg  tinggit ini , tiba2 hilang di permukaan bumi ?   mana pergi ?

guna apa benda , manusia boleh tahu suhu2 dalam bumi ?






----------------------------------------------------------------------------------------------------

ke - punca air lautan

bolehkah sains modern tukar cerita apa yg ada dibawah bumi ? jawapan - tentulah boleh

305.jpg



dulu kata air lautan bukan datang dari bawah tanah , akhir2 ni dah nampak mau tukar cerita.


kata kat bawah ada sgt2 byk air , air ini dikatakan simpan sbg mineral , namanya ringwoodite dalam 660 km-1000 km  bawah.


304.jpg


kesimpulan - pakar2 memang tak tahu apa yg ada dibawah bumi , mereka akan tukar cerita dr semasa ke semasa


ini juga hanya teori

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kaji magnetic field bumi - buat andai iron letak dalam centre bumi


dikatakan molten iron ini mhasilk sesuatu electric current flow

apa yg lucu ialah pada suhu tinggi ,  kuasa magnetic field akan hilang


dan pakar2 beri alasan iron kat inti dalam lain , dan belum sampai tahap
hilang kuasa magnetic field .  mereka namakannya suhu Curie . apa yg realitynya , ambil shj magnet , dan bakar , suhu tak lah tinggi sgt ,
dah hilang kuasa magnetic field .
jadi blaku penipuan dalam suhu curie ini .   













































Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | register

Points Rules

mobine web|Bumi Datar

2019-9-20 07:36 GMT+8 , Processed in 0.044493 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

© 2001-2017 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list